Jobshadowing a Turku, Finlàndia

cofinanciado.png

PROJECTE EUROFP BALEARS 2017-2018 (2016-1-ES01-KA102-024450)

Bones,

A final del mes d’Octubre el Consorci de Mobilitat Erasmus+ de la Conselleria d’Educació ha convidat a tres professors de cicles formatius de l’institut per realitzar unes jornades de jobshadowing a Turku, Finlàndia.

D’aquesta forma han tingut l’oportunitat de conèixer de primera ma un sistema educatiu tant capdavanter com el Finlandès. Els professors que han participat , Rosaura Castellà, Manuela Creo i Manu Morales ens han escrit unes línies a on comparteixen la seva experiència.

Rosaura Castellá:


“Durant la  darrera setmana d’aquest novembre he tingut la sort de participar en un projecte del programa ERASMUS+ a Turku, en Finlàndia. En aquests dies, vint-i-cinc professors de diferents famílies de Formació Professional de les Illes Baleares, hem pogut fer-nos una petita idea de les particularitats d’aquest país que encapçala la llista dels millors sistemes educatius del món.

Alumnes FP Turisme
Alumnes d’FP de Turisme

Es necessari dir que ha segut una experiència magnifica, no tan sols pel fet de sortir amb companys de professió a un altre país i per la possibilitat de conèixer indrets turístics realment atractius a més a més de practicar l’anglès, que tanta falta ens fa. El que voldria destacar es la immersió que hem tingut durant aquest dies dins d’un centre educatiu de Formació professional, tenint contacte amb professors i alumnes i donant-nos la possibilitat de visitar empreses i xerrar amb professionals, en el meu cas, del sector turisme i hostaleria d’aquell país.

He pogut gaudir de les impressionats instal·lacions de que disposen els centres de Formació Professional de Finlàndia on s’observa les grans inversions que fa l’Estat en matèria d’educació. També en matèria social van al capdavant, de fet, encara recordo amb simpatia la pregunta d’una professora finesa que volia saber si oferíem qualque formació per reciclar a les mares que havien agafat

la baixa maternal. Enfront de les nostres setze setmanes de baixa, les mares fineses poden tenir entre vuit mesos i tres anys de baixa maternal.

Va ser tan enriquidor xerrar amb empresaris del turisme i l’hostaleria, conèixer les seves instal·lacions i sistema de treballar així com les seves particularitats o també les seves semblances. Era curiós que el sistema de reserves hoteleres funcionava igual que els nostre i treballaven amb les mateixes Centrals de Reserva que els nostres hotelers.  El que és ben diferent és l’horari d’apertura dels restaurants ja que obrien de onze a dues de migdia per dinar.  L’hora de sopar era a partir de les cinc d’horabaixa.  És graciós que quan a Mallorca anem a dinar, ells ja estan casi començant a sopar.

Ara que, on de veritat vaig gaudir, va ser visitant les aules amb alumnes i xerrant amb ells, en anglès clar. Que interessant va ser veure una classe de Tast de Vins  per a alumnes adults que són professionals i Una de les cuinesque durant dos anys compatibilitzen feina i estudis i visiten el Centre unes quatre vegades al més per rebre formació i especialització dins el seu àmbit professional. També va ser impressionant escoltar una presentació en un perfecte castellà sobre els estudis de turisme en Finlàndia realitzada per una alumna finesa.  I què dir dels alumnes de cuina, tant semblants als nostres, amb les mateixes inquietuds i temors per ser un bon professional i enfrontar-se a un lloc de feina i a un chef. Se’ls notava vocació i amor per la cuina. O els alumnes de serveis, que al ser més joves eren igual de revoltosos que els nostres de FP bàsica.

I per damunt de les grans diferències entre nosaltres i ells, i a pesar de la barrera idiomàtica, el que si que he pogut adonar-me és que, malgrat no conèixer ni uns sola paraula del idioma finès vaig, comprendre perfectament quant els alumnes li deien a la seva professora que “ja era l’hora del pati i tocava sortir” . Al final, els estudiants són igual en tot el món.”

Manuela Creo


“Para mí, ha sido una experiencia muy enriquecedora, tanto personalmente como profesionalmente. Es importante conocer cómo se trabaja en otros países. En Finlandia los alumnos estudian los módulos a su ritmo, lo que me parece muy motivador. Ellos no están obligados a terminar un curso para pasar a otro, sino que pueden incluso elegir como quieren repartir sus períodos de prácticas. No se permite que ningún alumno esté en un aula si eso no es lo que quiere. Es un sistema totalmente flexible.

Los empresarios no contratan a alumnos sin titulación con sueldos iguales a aquellos que sí tienen un título por lo tanto han de estudiar si quieren tener un sueldo decente. Esto les obliga a volver a las aulas.IMG_20171130_145714

Las mujeres que tienen hijos y deciden volver a retomar sus estudios tienen pagados cuatro años de maternidad, es decir, todo el período en el que pueden estar matriculadas para obtener un ciclo formativo. Ha sido una gran oportunidad poder participar en este viaje.”

Manu Morales:


La semana pasada estuve en Finlandia con el programa Erasmus + y la experiencia fue fantástica. Nos trataron super bien en el instituto y en la ciudad. La gente es encantadora. Las instalaciones son excepcionales. Disponen de la maquinaria más moderna y los ratios profesor / alumno ideales para el aprendizaje.IMG-20171128-WA0030

Como europeos que somos animo a todo el mundo a moverse por Europa ya que te enriquece personal y profesionalmente.

Muchas gracias a la organización del centro IES Calvià


 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s